Πόσο ρεύμα εκκίνησης (CCA), χρειάζεται ένας κινητήρας αυτοκινήτου;

Το ρεύμα εκκίνησης (CCA) που απαιτείται ανά περίπτωση, διαφέρει ακόμη και σε κινητήρες με παρόμοιο κυβισμό και κυλινδρισμό.

Παρακάτω προτείνονται τιμές ρεύματος εκκίνησης (CCA), που απαιτούνται από κινητήρες, με διαφορετικό κυβισμό, κυλινδρισμό και καύσιμο.

Οι κινητήρες βενζίνης ή αερίου, είναι οι λιγότερο απαιτητικοί σε ρεύμα εκκίνησης και έτσι προτείνονται τα εξής:

Τετρακύλινδροι κινητήρες βενζίνης / αερίου: 70-250Α
Εξακύλινδροι κινητήρες βενζίνης / αερίου: 200-250Α
Οκτακύλινδροι κινητήρες βενζίνης / αερίου: 250-300Α

Οι κινητήρες diesel, απαιτούν σημαντικά υψηλότερα ρεύματα εκκίνησης, έως και περισσότερο από δύο φορές από τους κινητήρες βενζίνης / αερίου του ίδιου μεγέθους και ως εκ τούτου προτείνονται τα εξής:

Τετρακύλινδροι κινητήρες diesel: 300-400A
Εξακύλινδροι κινητήρες diesel: 400-500A
Οκτακύλινδροι κινητήρες diesel: 600-700Α

Για αυτοκίνητο με σύστημα StopStart, προτείνονται ακόμη πιό ενισχυμένοι τύποι μπαταριών, επειδή η μπαταρία ενός τέτοιου αυτοκινήτου, εκτός του ότι πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επανεκκινεί το αυτοκίνητο κατά μέσο όρο κάθε 1 έως 2 χιλιόμετρα, πρέπει και να λειτουργεί σε μερική κατάσταση φόρτισης, να τροφοδοτεί όλα τα συστήματα ακόμη και όταν ο κινητήρας είναι σβηστός και να επαναφορτίζεται γρήγορα ανάμεσα στα διαστήματα ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του κινητήρα. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία πρέπει να έχει κατά πολύ μεγαλύτερη ισχύ εκκίνησης, αφού μπορεί να κληθεί να την αποδώσει ακόμη και με μειωμένη χωρητικότητα :

Τετρακύλινδροι κινητήρες StopStart: 500-750A
Εξακύλινδροι κινητήρες StopStart: 750-850A
Οκτακύλινδροι κινητήρες StopStart: 850-950Α

Leave a Reply