Η προέλευση της ονομασίας των μαρκών των αυτοκινήτων

Car brands logos amperorio

Έχουμε συνηθήσει να ακούμε καθημερινά, τις διάφορες μάρκες αυτοκινήτων, αλλά ποτέ δεν έχουμε αναρωτηθεί από που μπορεί να προήλθαν οι ονομασίες τους. 

ALFA ROMEO

Το 1910, μία ομάδα Μιλανέζων επιχειρηματιών ίδρυσε την εταιρεία A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili – Ανώνυμη Αυτοκινητοβιομηχανία της Λομβαρδίας) και το 1920, ο επίσης, Μιλανέζος επιχειρηματίας και χρηματοδότης Niccola Romeo, αγόρασε μεγάλο μέρος της εταιρείας, προσθέτοντας το όνομά του σε αυτήν.

ASTON MARTIN

Το 1914 οι Lionel Martin and Robert Bamford, ίδρυσαν μία μικρή εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων. Τον επόμενο χρόνο, είχαν ήδη ετοιμάσει το πρώτο τους μοντέλο που ονόμασαν Aston, προσθέτοντας και το όνομα του σχεδιαστή του, Martin.

AUDI

Ονομάστηκε έτσι, από τον ιδρυτή της August Horsch, με βάση το λατινικό “Audi” (το επώνυμό του στα λατινικά).

AUSTIN

Η εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 1905 στην Αγγλία, πήρε το όνομα της από τον ιδρυτή της Herbert Austin και το 1950 ήταν η τρίτη μεγαλύτερη της Ευρώπης, παράγοντας 3.000 οχήματα την εβδομάδα, με εργατικό δυναμικό  20.000 ατόμων.

BENTLEY

Η Bentley Motors Ltd, ιδρύθηκε το 1919 από τον W.O Bentley, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του, είχαν ιδρύσει από το 1912 την εταιρεία Bentley & Bentley, με αντικείμενο τις βελτιώσεις αυτοκινήτων. Η Bentley & Bentley, ήταν και η πρώτη εταιρία που έφτιαξε αλουμινένιο πιστόνι, ενώ οι κινητήρες της ήταν οι καλύτεροι που χρησιμοποιήθηκαν σε πολεμικά αεροσκάφη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου.

BENZ

Το όνομά της προήλθε από τον ιδρυτή της Karl Benz (1844-1929).

BMW

Το όνομα της γερμανικής εταιρείας, που επισημοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1917, προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Bayerische Motoren Werke (Βιομηχανία Κινητήρων της Βαυαρίας). Μέχρι τότε η εταιρεία ονομαζόταν Rapp-Motorenwerke από το όνομα του ιδρυτή της Karl Rapp. Το πρώτο προϊόν της BMW, ήταν ένας επίπεδος 6κύλινδρος κινητήρας αεροσκαφών, που ονομάσθηκε BMW IIIa. Το σήμα της εταιρείας, ήταν εμπνευσμένο από την κίνηση της έλικας του συγκεκριμένου κινητήρα.

BUGATTI

Εταιρεία με περίεργη ιστορία. Ιδρύθηκε το 1909, από τον Ιταλό Ettore Bugatti στην Γερμανική τότε περιοχή της Αλσατίας, με χρηματοδότηση από την τράπεζα Darmstaedter. το 1919, μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η περιοχή πέρασε σε Γαλλική κυριαρχία και ο ιδρυτής παρέμεινε σε εκείνα τα μέρη.Όλοι έχουν την εντύπωση ότι η Bugatti είναι Γαλλική, αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Απλά, ..

BUICK

Ονομάσθηκε έτσι από το επώνυμο του Σκοτσέζου μετανάστη David Dumbar Buick, ιδρυτή της Buick Manufacturing Company, η οποία ήταν η πρόγονος της General Motors.

CADILLAC

Πήρε το όνομά της από τον Γάλλο εξερευνητή Antoine de la Mothe, Sieur de Cadillac, που ανακάλυψε το Ντιτρόιτ. Νονός της ο ιδρυτής της Henry Martyn Leland.

CATERHAM

H εταιρεία Caterham Cars Ltd. ιδρύθηκε με έδρα την πόλη Caterham στο Surrey της Αγγλίας και αυτός ήταν ο λόγος της ονομασίας της.

CHEVROLET

Το 1910 ο William Durant ένας επιτυχημένος αμερικάνος κατασκευαστής ζήτησε από τον Louis Chevrolet, οδηγό αγώνων, να τον βοηθήσει στην κατασκευή και προώθηση ενός νέου αυτοκινήτου. Στις 3 Νοεμβρίου του 1911 η Chevrolet Motor Car Company πήρε σάρκα και οστά. Αν και στηριζόταν κυρίως στον William Durant ο τελευταίος επέλεξε το όνομα του Chevrolet γιατί αφενός μεν του άρεσε και αφετέρου ήθελε να εκμεταλλευτεί την διασημότητα και αναγνωρισιμότητά του.

CHRYSLER

Tο όνομα της εταιρείας, προήλθε από το επώνυμο του μηχανικού Walter P. Chrysler, ο οποίος προσλήφθηκε από την προβληματική εταιρεία Maxwell-Chalmers στις αρχές της δεκαετίας του 1920, για να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση και διάσωση της (προηγουμένως, είχε βοηθήσει στην διάσωση της εταιρείας αυτοκινήτων Willys-Overland). Στις 6 Ιουνίου του 1925, ιδρύθηκε από τον Walter Chrysler, η εταιρεία Chrysler, όταν η εταιρεία Maxwell Motor Company, αναδιοργανώθηκε και μετονομάσθηκε σε Chrysler Corporation.

CITROEN

Προήλθε από το επώνυμο του ιδρυτή της Andre Citroen, ενός επιτυχημένου βιομήχανου που ασχολείτο με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αμέσως μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκίνησε την παραγωγή αυτοκινήτων.

DAEWOO

Την εταιρία ίδρυσε το 1967 ο Kim Woo-jung με την ονομασία Daewoo Industrial. Daewoo, σημαίνει στα κορεάτικα μεγάλο σύμπαν. Η εταιρία είχε 20 διαφορετικά τμήματα, αλλά δεν είχε κανένα τμήμα οχημάτων. Το 1982, εξαγόρασε την Saehan Motor, την οποία και μετονόμασε σε Daewoo Motor.  Η Saehan Motor, προυπήρχε στην Κορέα από το 1937, ως National Motor. Το 1962, μετονομάσθηκε σε Saenara Motor , το 1965 σε Shinjin Industrial, αργότερα σε Shinjin Motor κατά την συνεργασία της με την Toyota, το 1972 σε General Motors Korea και το 1976, ξανά σε Shinjin Motor και το 1982, σε Daewoo Motor. To 2002, πέρασε ξανά στην κατοχή της GM.

DAIHATSU

Το 1951, ή εταιρεία Hatsudoki Seizo Co. Ltd, την οποίαν είχαν ιδρύσει οι καθηγητές Yoshinki και Turumi από το Πανεπιστήμιο της Οζάκα μετονομάστηκε σε Daihatsu Kogyo Co. Ltd (Κατασκευάστρια Γεννητριών της Οζάκα). Το 1974 άλλαξε το όνομά της σε Daihatsu Motor Company Ltd.

DAIMLER

Έχει πάρει το όνομά της από τον ιδρυτή της, Gottlieb Daimler (1834-1900).

DATSUN

Το 1912 ένας νεαρός Ιάπωνας, ο Masujiro Hashimoto, ίδρυσε την εταιρεία Kwaishinsha Motor Car Company, και παρήγαγε ένα μοντέλο που ονόμασε DAT. Κάθε γράμμα της λέξης DAT ήταν αρχικό ενός από τους συγγενείς του. Το “D” ήταν για τον Kenjoro Den, το “A” για τον Rokuro Aoyama, και το “T” για τον Meitaro Takeuchi. Ο Hashimoto ήθελε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τους συγγενείς του που εκτός των άλλων είχαν χρηματοδοτήσει και το εγχείρημά του. Το 1926 η εταιρεία συγχωνεύθηκε με την Jidosha Seizo. Η νέα εταιρεία ονομάστηκε DAT Jidosha Seizo Company Limited. Το 1930 αποφασίσθηκε να μετονομασθεί σε DATSON (από το όνομα του γιού του DAT). Αργότερα το όνομα άλλαξε σε DATSUN.

DE TOMASO 

Η ιταλική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων De Tomaso Automobili (παλαιότερα γνωστή ως De Tomaso Modena SpA), iδρύθηκε το 1959 από τον Αργεντινό Alejandro de Tomaso (1928–2003) στη Μόντενα και η ονομασία προήλθε από το επώνυμο του ιδρυτή της.      

DELOREAN

Η επωνυμία δόθηκε από το επίθετο του ιδρυτή της, επιχειρηματία και μηχανικού, John Zachary Delorean.

DODGE

Από το επώνυμο των αδελφών John και Horace Dodge ιδρυτών της εταιρείας.

FERRARI

Από το επίθετο του ιδρυτή της Enzo Ferrari (1898-1988).

FIAT

Από τα αρχικά των λέξεων της επωνυμίας της, Fabbrica Italiana Automobili Torino (Ιταλική Αυτοκινητοβιομηχανία του Τορίνο).

FORD

Ο Henry Ford (1863-1947), στην αρχή ίρδυσε την Henry Ford Company το 1901, και αργότερα το 1903 την Ford Motor Company.

JAGUAR

Η μάρκα πήρε το όνομά της από το ζώο Τζάγκουαρ, θέλοντας να τονίσουν την ταχύτητα και τη χάρη των μοντέλων της.

JEEP

Ο όρος Jeep προέρχεται από την στρατιωτική ορολογία. Κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οι μηχανικοί του στρατού αποκαλούσαν έτσι κάθε νέο όχημα που τους ερχόταν για δοκιμή. Το ίδιο γινόταν και στην δεκαετία του ’30 όταν χρησιμοποιείτο ο όρος GP (General Purpose – Γενικής Χρήσης) ομόηχος με το Jeep. Το όνομα αυτό εμφανίσθηκε την ίδια εποχή και στην σειρά κόμικς του Ποπάι με τον χαρακτήρα Eugene the Jeep που το μόνο που μπορούσε να ξεστομίσει ήταν Jeep – Jeep. Όπως και νάχει όμως καθιερώθηκε στην συνείδηση του κόσμου στην διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όταν το όχημα πολλαπλών χρήσεων Willys Quarter Ton Jeep, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την αμερικάνικη πολεμική μηχανή.

JENSEN  

Η βρετανική Jensen Motors Limited, ήταν κατασκευαστής σπορ αυτοκινήτων και επαγγελματικών οχημάτων στο West Bromwich της Αγγλίας. Το 1934, οι αδελφοί Alan και Richard Jensen, έδωσαν το νέο όνομα, Jensen Motors Limited, στην εταιρεία WJ Smith & Sons Limited, η οποία κατασκεύαζε επαγγελματικά και σπορ αυτοκίνητα.          

HONDA

Ο Soichiro Honda (1906-1991) ήταν μηχανικός και ίδρυσε την Honda το 1948. Στην αρχή, η εταιρεία κατασκεύαζε μόνο μοτοσυκλέτες, ενώ από το 1964 πέρασε και στον χώρο των αυτοκινήτων.

ΗUMMER 

Η Willys-Overland Motors, μετονομάσθηκε σε Willys Motors και μετά σε Kaiser Jeep Corporation.
Η εταιρεία-παρακλάδι της Kaiser Jeep Corporation, που ασχολείται αποκλειστικά με στρατιωτικά προγράμματα από το 1967 και μετά, είναι η AMGeneral. Το 1979, η AMGeneral σχεδίασε για τον αμερικανικό στρατό το όχημα High Mobility Multi-purpose Wheeled Vehicle, γνωστό ως HMMWV το οποίο προφέρεται και ως Humvee (χαμβί). Το 1988, ο ηθοποιός Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ, ήθελε ένα τέτοιο όχημα για πολιτική χρήση. Συμφώνησε λοιπόν, με ακόμη 2.000 άλλους επώνυμους και έδωσαν παραγγελία. Έτσι, το 1992 βγήκε στην αγορά το πρώτο πολιτικό HMMWV με την ονομασία HUMMER.

HYUNDAI

Η Hyundai, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1946 απο τον Ju-Yung Chung, ο οποίος πρώτος ίδρυσε την εταιρεία επισκευής αυτοκινήτων, Hyundai Auto Service στην Σεούλ, σε ηλικία 31 ετών. Hyundai στα κορεάτικα σημαινει Μοντέρνο. Το σηματάκι συμβολίζει 2 υπάρξεις που κάνουν χειραψία, η εταιρία και ο καταναλωτής. Τον Δεκέμβριο του 1967, ο Ju-Yung Chung και ο αδελφός του Se-Yung Chung, ίδρυσαν την γνωστή σήμερα Hyundai Motor Company.

ISO

Η Iso, ιταλική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ιδρύθηκε το 1939 στη Γένοβα, από τον Renzo Rivolta, μηχανικό και κληρονόμο οικογένειας βιομηχάνων, αλλά μεταφέρθηκε στο Bresso το 1942. Η Iso ονομαζόταν αρχικά «Isothermos» και κατασκεύαζε ψυκτικές μονάδες πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε κυρίως από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και έγινε γνωστή από το εμβληματικό αυτοκίνητο Isetta bubble της δεκαετίας του 1950 και για πολλά σπόρ αυτοκίνητα επιδόσεων στη δεκαετία του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

KIA

KΙΑ, σημαίνει «ανατέλλων από την Ασία» από το ΚΙ-ανατέλλω και το Α=Ασία. Η KIA, ιδρύθηκε το 1944 ως Hyungsung Precision Industry και κατασκεύαζε σωλήνες και τμήματα ποδηλάτων. Το 1952 κατασκεύασε το πρώτο της ποδήλατο και μετονομάστηκε σε KIA Industrial Company.

KOENIGSEGG  Από το επώνυμο του ιδρυτή και προέδρου της εταιρείας Christian von Koenigsegg (Κρίστιαν Φον Κόενιγκσεγκ), που ξεκίνησε την εταιρεία του το 1994, σε ηλικία μόλις 22 ετών.

LADA

Lada σε ελεύθερη μετάφραση, στα ρωσικά, σημαίνει “όμορφο, μικρό, αγαπητό”.

LAMBORGHINI

Πήρε το 1963 το όνομα του ιδρυτή της εταιρείας Ferrucio Lamborghini.

LANCIA

Ο Vincenzo Lancia σε συνεργασία με τον Claudio Fogolin ίδρυσε την εταιρεία το 1906. Αν και 25 μόλις χρονών ο Lancia ήταν αρκετά έμπειρος καθώς δούλευε για αρκετό καιρό στην FIAT με την οποία μάλιστα είχε λάβει μέρος και σε αγώνες.

LEXUS

Ο πολυτελής κλάδος της Toyota έχει πάρει το όνομά του από την ένωση δύο λέξεων που σύμφωνα με τους ιδρυτές του συμβολίζουν την φιλοσοφία της μάρκας: Luxury (Πολυτέλεια) και Elegance (Κομψότητα).

LIGIER

Χρωστάει το όνομά της στον Γάλλο οδηγό της Formula 1 Guy Ligier.

LINCOLN

Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ, Abraham Lincoln.

MASERATI

Η ονομασία προήλθε απο το επώνυμο των τεσσάρων αδελφών Alfieri, Ettore, Ernesto και Bindo Maserati, οι οποίοι ίδρυσαν την εταιρεία το 1914.

MAYBACH 

Η γερμανική Maybach Motorenbau, ιδρύθηκε το 1909 από τον Wilhelm Maybach και τον γιό του, αρχικά ως θυγατρική της Luftschiffbau Zeppelin GmbH, και ήταν γνωστή ως Luftfahrzeug-Motorenbau GmbH έως το 1999. Το όνομα της εταιρείας, προήλθε από το επώνυμο του ιδρυτή της. Σήμερα υφίσταται ως θυγατρική της Mercedes-Benz.             

LOTUS

Η εταιρεία πήρε το όνομα της από το φυτό λωτός.

MAZDA

Όσοι γνωρίζουν από Ζωροαστρισμό δεν θα έχουν απορίες για την προέλευση του ονόματος της εταιρείας. Ο Ahura Mazda, είναι ο Θεός της Σοφίας και σύμφωνα με την παράδοση κατόρθωσε να ενώσει τους ανθρώπους δίνοντάς τους το χάρισμα της Λογικής. Το όνομα μοιάζει, επίσης, με αυτό του ιδρυτή της εταιρείας Jujiro Matsuda.

MERCEDES

Ο Emil Jellinek επιχειρηματίας και ακόλουθος της Αυστροουγγαρίας στην Γαλλία ο οποίος είχε και τα αποκλειστικά δικαιώματα διάθεσης αυτοκινήτων Daimler στην Αυστρία, την Ουγγαρία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ τα μετονόμασε σε Mercedes από το όνομα της κόρης του.

MITSUBISHI

Γιαπωνέζικη λέξη που σημαίνει “τρία διαμάντια” τα οποία άλλωστε είναι και το σήμα της Mitsubishi. Ο ιδρυτής της Yataro Iwasaki ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα εκμεταλλευόμενος τρία ατμόπλοια το 1870. Έκτοτε ο αριθμός “τρία” κυριαρχεί στην εταιρεία είτε πρόκειται για στόχους, είτε για στρατηγική, είτε για πολιτικές.

MONTEVERDI  

Η ελβετική μάρκα πολυτελών GT, δημιουργήθηκε το 1967 από τον Peter Monteverdi (1934-1998) με έδρα το Binningen στην πόλη της Βασιλείας, όταν αποφάσισε να ξεκινήσει την παραγωγή δικών του πολυτελών sport και touring αυτοκινήτων, μετά από διαμάχη με τον Enzo Ferrari. Η ονομασία προήλθε από το επώνυμο του ιδρυτή της.

MORRIS

O William Richard Morris (1877-1963), ξεκίνησε την καριέρα του σαν επισκευαστής ποδηλάτων για να περάσει στις μηχανές το 1901 και στα αυτοκίνητα το 1913. Η εταιρεία MG έχει πάρει το όνομά της από τα αρχικά των λέξεων Morris Garage.

NISSAN

Το 1931 η DATSUN αγοράσθηκε από την THE TOBATA IMONO COMPANY και έγινε μέρος της. Δύο χρόνια αργότερα αποσχίσθηκε από την μητέρα εταιρεία, μετέφερε την έδρα της στη Γιοκοχάμα και έγινε η ανεξάρτητη αυτοκινητοβιομηχανία Jidosha Seizo Kabushiki Kaisha. Η χρηματοδότηση της προήλθε από την επενδυτική εταιρεία Nihon Sagyo την οποία διηύθυνε ο Yoshisuke Ayukawa ιδιοκτήτης της TOBATA IMONO. Αυτή η επενδυτική εταιρεία ήταν ήδη γνωστή σε όλη την Ιαπωνία από την σοβαρή της πορεία στο Χρηματιστήριο. Όλοι την γνώριζαν μάλιστα σαν Ni-San από την συντομογραφία της που εμφανίζονταν στον πίνακα των αγοραπωλησιών του Χρηματιστηρίου. Το 1934 η Jidosha Seizo Kabushiki Kaisha μετονομάστηκε σε NISSAN MOTOR COMPANY LIMITED.

OLDSMOBILE

Πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Ransom Eli Olds (1864-1950), ο οποίος έδωσε το όνομα του και στην εταιρεία REO.

OPEL

Το επίθετο του ιδρυτή της Adam Opel που το 1862 μετέτρεψε την βιοτεχνία του σε αυτοκινητοβιομηχανία.

PEUGEOT

Πήρε το όνομά της από τον Jean Jaques Peugeot (1699-1741) και πρόγονός της είναι η εταιρεία με τον πολύ … κομψό τίτλο Les Fils des Peugeot Freres (οι γιοί των Αδελφών Πεζό) που ξεκίνησε τις εργασίες της το 1890 με αντικείμενο την παραγωγή γεωργικών εργαλείων. Ο Armand Peugeot κατόρθωσε να αγοράσει ένα νέο πετρελαιοκινητήρα από τον Panhard, χάρη στον οποίο εξελίχθηκε στον δεύτερο κατασκευαστή της Γαλλίας.

PONTIAC

Ιδρύθηκε το 1893 από τον Edward M. Murphy ως Pontiac Buggy Company στην πόλη Pontiac, του Michigan. Η εταιρία κατασκεύαζε άμαξες για άλογα, και μετά το 1907, ιδρύθηκε μια θυγατρική της, με την επωνυμία Oakland Motor Car Company, με σκοπό την παραγωγή αυτοκίνητων. Το 1909, η General Motors εξαγόρασε τις μισές μετοχές της. Ο ιδρυτής της GM άλλωστε (William Durant), ήταν φίλος με τον Murphy. Όμως λόγω των προβλημάτων του Durant να κρατήσει την ίδια την GM, η Pontiac δεν παρουσίασε αυτοκίνητο παρά μόνο το 1926.

PORSCHE

Ο Ferdinand Porsche, ήταν ένας πολύ γνωστός σχεδιαστής, ο οποίος αν και ξεκίνησε νωρίς την δημιουργική του προσπάθεια, έπρεπε να περιμένει 15 περίπου χρόνια για να δει τα σχέδια του να παίρνουν την μορφή ενός αυτοκινήτου παραγωγής.

RENAULT

Ο Louis Renault (1877-1944) με τα αδέλφια του Marcel και Fernand, ίδρυσαν την γαλλική οικογενειακή εταιρεία Renault Freres (Αδελφοί Ρενό) που έμελε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους κατασκευαστές.

ROLLS-ROYCE

Ο Βρετανός μηχανικός Henry Royce φημολογείται πως απογοητευμένος από ένα καινούργιο αυτοκίνητο που είχε αγοράσει αποφάσισε να φτιάξει ένα δικό του. Δημιούργησε την εταιρεία Royce Ltd που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του επιχειρηματία C.S.Rolls. Οι δύο εταιρείες συγχωνεύθηκαν το 1906 στην Rolls Royce Ltd..

ROVER

Το όνομα προέρχεται από το ποδήλατο “Rover Safety Cycle” του 1884 που μοιάζει πολύ με τα σημερινά ποδήλατα και ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του στο θέμα της ασφάλειας, σε σχέση με τα επικίνδυνα πρώτα ποδήλατα με τις άνισες ρόδες (μία πολύ μικρή και μία κατά πολύ μεγαλύτερη) και το μεγάλο ύψος. Το σίγουρο και σταθερό αυτό ποδήλατο ήταν δημιούργημα των Starley και Sutton που αφενός τους έκανε πλούσιους αφετέρου τους έδωσε την ώθηση να περάσουν στην κατασκευή μοτοσυκλετών και αυτοκινήτων.

SAAB

Η Svenska Aeroplane AB (Aktiebolaget)(Swedish Airplane, Limited) (Σουηδικά Αεροπλάνα ΕΠΕ) ιδρύθηκε το 1937. Κατ’ αρχήν όπως φανερώνει το όνομά της κατασκεύαζε κινητήρες για αεροπλάνα για να περάσει το 1944 στην παραγωγή και αυτοκινήτων.

SEAT

Στις 9 Μαίου του 1950 ιδρύθηκε η Sociedad Espanola de Automoviles de Turismo, S.A. (SEAT). Σε ελεύθερη απόδοση το όνομά της σημαίνει ότι και η δική μας ΕΛΠΑ (Ελληνική Λέσχη Περιήγησης και Αυτοκινήτου).

SIMCA

Η Γαλλική εταιρία, ιδρύθηκε το 1935 από τον εμπορικό αντιπρόσωπο της Φίατ στην Γαλλία, H.T. Pigozzi και η ονομασία της προήλθε από τα αρχικά των λέξεων, Societι Industrielle de Mιcanique et Carrosserie Automobile.

SUBARU

Ένα όνομα με ελληνικό ενδιαφέρον. Στα γιαπωνέζικα Subaru σημαίνει Ένωση. Αποδίδει, όμως, και τον αστερισμό των Πλειάδων, έξι αστεριών στα οποία μεταμορφώθηκαν, σύμφωνα με την μυθολογία, οι κόρες του Άτλαντα. Ο αστερισμός αυτός εμφανίζεται και στο λογότυπο της συγκεκριμένης εταιρείας.

TATRA

Το όνομα προέρχεται από τα γνωστά Τσέχικα βουνά Τάτρα. Ιδρύθηκε το 1850 ως Nesselsdorfer Wagenbau-Fabriksgesellschaft και μετονομάστηκε το 1919 σε Τατρα.

TOYOTA

Πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της Sakichi Toyoda (1894-1952). Στην αρχή λεγόταν Toyoda Automatic Loom Works Ltd. και είχε σαν κύριο αντικείμενο την υφαντουργία και στη συνέχεια (το 1937) Toyota Motor Company.

VAUXHALL

Πήρε το όνομά της από την περιοχή στην οποία έδρευε: το Vauxhall Gardens του Λονδίνου.

VECTOR

Η εταιρία ιδρύθηκε από τον Jerry Wiegert το 1971 ως Vehicle Design Force αλλά το 1972 μετονομάστηκε σε Vector Aeromotive Corporation. Ήταν η πρώτη προσπάθεια, να κατασκευάσει η Αμερική ένα σούπερκαρ, αντάξιο των ευρωπαϊκών.

VOLKSWAGEN

Σημαίνει στα γερμανικά “αυτοκίνητο του λαού” και πρόκειται για σύνθεση των λέξεων Volks (λαός) και Wagen (όχημα). Το πρώτο όχημα της εταιρείας ήταν ο “Σκαραβαίος” και προήλθε από την επιμονή και εμμονή του Αδόλφου Χίτλερ να αποκτήσουν όλοι οι Γερμανοί στην δεκαετία του ’30 ένα αυτοκίνητο να μετακινούνται και ένα ραδιόφωνο να ακούν τα διαγγέλματά του.

VOLVO

Στα Λατινικά σημαίνει “Κυλάω” και αυτό το όνομα επέλεξαν οι ιδρυτές της Gustaf Larson και Assar Gabrielsson το 1925.

WOLFSBURG

Βιομηχανικό χωριό, που ιδρύθηκε το 1938 από τους Γερμανούς, με σκοπό να διαμένουν εκεί οι εργαζόμενοι της εταιρίας VW. Εκεί κατασκευαζόταν το περίφημο KDF-Wagen γνωστό μετά σε όλους σαν σκαραβαίος.

ZASTAVA

Το πλήρες όνομά της είναι Zavodi Crvena Zastava (Το Εργοστάσιο της Κόκκινης Σημαίας).

ZIS 

Το ρώσικο εργοστάσιο, ιδρύθηκε στις 2 Αυγούστου του 1916 ως Moscow Automotive Society ή AMO (Автомобильное Московское Общество – АМО). Το 1925 μετονομάστηκε σε First National Automobile Factory (1-й Государственный автомобильный завод). Το 1931 το εργοστάσιο επανεξοπλίσθηκε και επεκτάθηκε με τη βοήθεια της American A.J. Brandt Co., και άλλαξε την επωνυμία σε Automotive Factory Νο. 2 Zavod Imeni Stalina (ZIS ή ZiS).

Leave a Reply